ZUHANÓ EGYENSÚLY - FALLING BALANCE

Ez a játék jó. Nagyon jó. Türelmesnek kell lenni a megvalósítás felé, megéri kivárni a nem könnyű sikert, mert gyakran euforikus, minden különösebb "ráhergeltség" nélkül!

Amit fejleszt: A csoportkohézió kialakulását, a közös problémamegoldást segíti. Erős koncentrációs képességet igényel, de mivel KÖZÖS gyakorlat, a csoport hamar leosztja a feladatokat a képességek szintje szerint, így lehetőség adódik mindenkinek saját szintjén részt venni a feladatban. A gyors reakciókészségre is jó hatással van, dolgoztatja a reflexeket és a finommotorikát, és serkenti a cselekvő attitűdöt.

Amire nem is gondolnál: A tanár számára elsősorban a csoportdinamika felméréséhez kiváló és azonnali, hamisítatlan eredményeket hozó eszköz. Megmutatkozik, kiben bíznak a csoporttagok, kit szorítanak háttérbe, kiktől fogadják el a hibákat, és kiktől nem. Egyéni szinten a játék közbeni magatartásból/testbeszédből kiválóan felmérhető a sikerorientált és kudarckerülő attitűd.

JÁTÉK LEÍRÁSA

1. Végy két nagyobb (tehát hosszabb ideig levegőben maradó), felfújt lufit.
2. A csoport álljon körbe.
3. A tanár mindkét lufit egyszerre a magasba üti, és kiáltja valakinek a nevét.
4. Már pörög is a játék!
5. A cél az, hogy a játék alatt mindvégig mindkét lufi a levegőben maradjon, és legalább 20-30 (a tanár által meghatározott számú) ember váltsa egymást.


Szabályok:
1. A cél MINDKÉT lufi levegőben tartása.
2. Akit szólítanak, EGYSZER érhet mindegyik lufihoz, de NEM KÖTELEZŐ mindkettőhöz hozzáérnie (ha például az egyik jó magasan van még, akkor nem kell megvárnia, amíg ahhoz is hozzá tud érni).
3. Érintés közben vagy után szólítani kell a következő embert, hogy folytathassa a levegőben tartást.
4. Ha az új ember hozzáér bármelyik lufihoz, az előző már nem érhet hozzá ahhoz sem, amit addig nem érintett.
5. Ha valakit nem szólítanak, de izgalmában besegít, az hiba.
6. A számolás minden hibánál (lufi leesik, valaki többször ér a lufihoz, valaki jogosulatlanul ér a lufihoz, stb.) ÚJRAKEZDŐDIK!
7. Egymást visszahívni nem lehet!

Mire ügyelj:
1. A csoport "kigolyózhat" egyes embereket - figyelmeztesd őket az együttműködésre. Az "ügyetlenebbeket" is szívesen bevonják a siker érdekében, sőt, empatikusan és odafigyeléssel teszik ezt!
2. Ne alakuljon ki kötött sorrend, visszaadogatás, vagy három-négy ügyesebb ember ne dominálja le a többieket!
3. A játék konfliktusokat is képes felszínre hozni, amikkel utána foglalkozni kell.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

JÁTÉKOK SZORZÓTÁBLA TANULÁSÁHOZ

EGY CIKK AZ ISKOLAI ATROCITÁSOKRÓL

IDŐTÖLTÖGETŐ