KÍNAI UTAK - CHINESE WAYS


Amit fejleszt: Ez egyrészt csapatépítő játék, és leginkább a kooperációról szól. Az egyre nehezedő helycserék miatt azonban a mozgáskoordinációt is fejleszti, és mivel hosszabb feladat, a koncentrációt és az egymásra figyelés készségét is pozitívan mozdítja előre.

Amire nem is gondolnál: Agyunk struktúrákat tanul és rögzít, melyek a problémamegolásban mintaként vehetők elő a későbbiekben. Azonban, ha az agy megtanul egy struktúrát alkalmazni, idővel mintegy lemond a más megoldás lehetőségéről (spontaneitás), és leblokkol, ha az adott stratégia nem visz a megoldás felé. Az utolsó momentuma a feladatnak ezt világíthatja meg a játszók előtt, ugyanakkor megtanítható az a tény, hogy a rögzült gondolkodás helyett a folyamatban való szemlélés tágabb perspektívát nyit a problémamegoldásban. 

JÁTÉK LEÍRÁSA
1. A játékvezető mindenkinek 5 lapot ad. Az egyikre a játszók felírják nevüket, körbe rendeződnek, majd a saját papírlapjukra állnak.
2. Ettől a pillanattól kezdve EGYETLEN SZÓ SEM HAGYHATJA el a játszók száját. Kizárjuk a szavakat a játékból.
3. Kérjünk meg mindenkit arra, hogy a maradék négy lappal induljanak el a kör belsejében, és úgy helyezzék a lapokat a földre, hogy CSAK A LAPOKON LÉPDELVE később bárhonnan bárhová eljuthassanak.
4. Ezt követően mindenki lépdeljen vissza a saját helyére, és kezdődhet a játék.
5. A játékvezető két vezérlő mondatot mond. "Az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik" - ez azt jelenti, hogy el kell indulni a lapokon, és mindenkinek helyet kell cserélnie a körben, senki nem maradhat a saját lapján. A másik mondat: "Ezer új útról álmodtam, felébredtem, és a régin találtam magam!" - ez azt jelenti, hogy mindenkinek vissza kell térnie saját helyére.
6. A játékvezetőnek van egy harmadik mondata, amit minden forduló után elmond néhány darab papírlap felszedése (és ezáltal a következő forduló nehezítése) előtt. Ez a mondat így hangzik: "Légy elégedett azzal, amid van!"

JÁTÉKMENET:
1. Miután a lapok a földre kerültek, a játékvezető elmondja a helycsere vezérmondatát.
2. Miután a játszók helyet cseréltek, a játékvezető elmondja a hazatérés mondatát.
3. Miután a játszók visszaértek a helyükre, a játékvezető elmondja a forduló mondatát, és kivesz néhány lapot a körből (egy picit nehezíti, de átjárhatónak hagyja a teret.
4. Néhány ilyen forduló (legalább 4-5öt érdemes hagyni) után a játékvezető egyszercsak MINDEN lapot felszed a kör belsejéből, mindenkinek CSAK a saját névre írt helye marad, és elmondja vezérlő mondatát.

VAJON SIKERÜL-E MEGOLDANI EZT AZ UTAK NÉLKÜLI HELYZETET?

Akinek sikerül, írja meg nekem a csoport megoldását, leginkább azt, hogyan jutottak el odáig.
Akinek sehogy se megy, forduljon hozzám a megoldásért!


Megjegyzések

  1. Engem nagyon érdekelne a játék megoldása. Sajnos még nincs lehetőségem csoporttal játszatni, de kíváncsi vagyok a sikeres kivitelezésre, hogy a jövőben tudjam alkalmazni :D

    Válaszodat előre is köszönöm szépen!
    Üdvözlettel: Fűzy Renáta, lelkes dráma tanár hallgató

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Renáta, a megadott emailcímre kérek egy levelet, ott válaszolok. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

JÁTÉKOK SZORZÓTÁBLA TANULÁSÁHOZ

EGY CIKK AZ ISKOLAI ATROCITÁSOKRÓL

IDŐTÖLTÖGETŐ