BARLANGI FOGÓ - CAVE TIG

Ez egy félelmetes játék. Na jó, nem az, de ha akarod, lehet így instruálni, és a nagyobbak még jobban fogják imádni. Kisebbeknél használhatod például az "Aranyszóló pintyőke" mesének azon mozzanatát, mikor a főhős lova nem érhet az ablakhoz, különben felzendül a palota.

Amit fejleszt: A fogójátékokhoz híven feltornázza kicsit a menekülőösztönt és a vadászösztönt, de a "vakság" révén finomabban teszi ezt. Ami azonban igazán izgalmas benne, az az érzékektől való megfosztottság miatt belső képeinkben végigzúgó feszültségoldó hatás.

Amire nem is gondolnál: A beleélős/beleérzős játékokra nehezebben rákapcsolódó, nehezebben aktiválható játszók is képesek szinte azonnal jól működni az "áldozat" szerepében. A rengeteg véletlen érintés a fogókat is meg-meglepi, és ez a spontaneitás segít a váratlan impulzusokra adott válaszreakciók kontrollálásában.



JÁTÉK LEÍRÁSA

1. Ez egy fogójáték.
2. A fogók bekötik (gyakorlottabb csoportnálbehunyják) szemüket.
3. Válassz egy (vagy ha úgy van, akár több, de semmiképpen se túl sok) "áldozatot".
4. Indítsd a játékot!
5. A "vakok" célja az, hogy elkapják a "betolakodót", az "áldozat" pedig el kell kerüljön minden érintést.

Szabályok:
1. Bármikor bárki hozzáér a menekülőhöz a menekülőnek hangot kell adnia, így a játéknak vége.
2. A menekülő folyamatos mozgásban kell legyen, nem lehet elbújni, vagy valami mögé elbarikádozódni.
3. Ha a játékvezető jelt ad (például felemeli a kezét), akkor a menülő(k)nek hangot kell adniuk. Ezzel dinamizálni lehet a játékot.

Mire ügyelj:
1. Rendkívül fontos a játék köré megteremtett történet, hiszen ezzel beindítható a fantáziajáték-jelleg, a beleélés és beleérzés aktusa.
2. Megfordítható a hangadás - ha a "vak", aki rájön, hogy a menekülőt fogta meg, hanggal oda kell csalnia társait, akik szintén hangot adnak, és többé nem eresztik az "áldozatot".


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

JÁTÉKOK SZORZÓTÁBLA TANULÁSÁHOZ

EGY CIKK AZ ISKOLAI ATROCITÁSOKRÓL

IDŐTÖLTÖGETŐ