LEFAGYÓS FOCI - FROZEN KICKER

Ez a játék kiválóan alkalmas a tanteremben megfáradt agy aktivizálására anélkül, hogy teljesen szétesne a felserkent intellektuális állapot, ugyanis a mozgásos felszabadulás mellett bal agyféltekés tevékenységet is tartalmaz!

Amit fejleszt: stratégiai játék lévén fejleszti a térbeli koncentrációt, a gyors döntések meghozatalára való készséget, fejleszti a reflexet, a mozgáskordinációt, az osztott figyelmet, továbbá beindítja a csoport önszabályozó mechanizmusait (értsd: az ellenséges csapatok árgus szemekkel figyelik egymást, és folyamatosan "bíróként" viselkednek). Az egyén önszabályozó mechanizmusaira is kiváló hatással van!

Amire nem is gondolnál: mint a legtöbb versenyhelyzetet teremtő, vagy dominanciajáték, ez is képes konfliktusgenerálásra, természetesen a játék keretein belül. Képes feltárni rejtett feszültségeket, vagy segítségével feltérképezhető/kiegészíthető a szociometrikus háló.



JÁTÉK LEÍRÁSA

1. Végy egy széket, és egy üres műanyag flakont!
2. A széket (négy lába legyen, és bármely irányból átrúgható legyen alatta a flakon) helyezd a tanterem/folyosó/tornaterem/focipálya/város kellős közepére!
3. Oszd két csapatra a csoportodat (erőviszonyoknak megfelelően, nemek szerint, véletlenszerűen, vagy ahogy jólesik)!
4. Dobd fel a flakont, és kezdődhet az idegölő harc!
5. Mindkét csapat célja: a flakont bármelyik irányból TELJESEN átrúgni a szék alatt! (Ez jelent egy gólt, vagyis egy pontot - minden pont után a tanár dobja be újra a flakont!)

Szabályok:
1. Aki hozzáér a flakonhoz (pl. belerúg, vagy nekirúgják), az lefagy, azonnal (tehát nincs mód cselezésre)!
2. Feloldani a fagyást CSAKIS és KIZÁRÓLAG akkor lehet, ha MINDEN játékos lefagyott már mindkét csapatból! Akkor viszont egyszerre, mindenki újra aktív, a flakon következő érintéséig!
3. Gól után CSAK az aktív, aki a gólig nem ért flakonhoz!

Mire ügyelj:
1. Ne szabaduljon el a pokol az egymás instruálásában, legfeljebb csak kicsit...
2. A leglelkesebbek és leginkább versenyorientáltak nem mindig hajlandók azonnal lefagyni...
3. Az esetlegesen felgerjesztett konfliktusokat/ellentéteket zárd le akár megbeszéléssel (de nehogy lelkizz!)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

JÁTÉKOK SZORZÓTÁBLA TANULÁSÁHOZ

EGY CIKK AZ ISKOLAI ATROCITÁSOKRÓL

IDŐTÖLTÖGETŐ